Al bijna 200 boeken verkocht, o.a. aan circulaire kenners. Heb jij al eentje gekocht? 

"Als Meubels Konden Schrijven" is het debuutroman van Bold Branders én van Wendy Wuyts en kan wel eens de eerste circulaire fictie roman in deze wereld zijn, of toch zeker van Vlaanderen. Ook beschouwen we dit echte solarpunk, want het is speculatief en optimistisch! 

Korte inhoud: 

Nadat ze 3 jaar in een Afrikaans land heeft gewerkt, brengt een familiedrama Antje terug naar Vlaanderen. Aangezien ze psychologe is, voelt ze zich geroepen om "de situatie" te herstellen, maar door ontmoetingen met circulaire doeners begint ze anders te kijken naar haar relaties met haarzelf, de economie, het land en een houten huis, oude spullen en haar familie...

Over de auteur:

Wendy Wuyts weet waarover ze schrijft. Ze is namelijk bezig met een doctoraat in Japan over “Levensduur van gebouwen in een circulaire economie." Ook in haar Master studeerde ze circulaire economie en change management. Daarnaast is Wendy sinds zomer 2016 een van de bloggers voor Mo* magazine en schreef ze al eerder enkele blogs rond circulaire economie. 

Geschiedenis

Met financiële steun van Vlaanderen Circulair heeft Bold Branders een budget gekregen om verhalen over circulaire economie te vertellen zodat de circulaire ideeën en initiatieven aan zoveel mogelijk Vlamingen bekend te maken . We hebben besloten dat we een fictieve roman gaan schrijven en publiceren voor volwassenen waarin het hoofdpersonage (en de personen rondom haar), meer over circulaire economie leert, zowel tijdens haar carrière (in bedrijf waar ze werkt) als in haar eigen leven.

In dit verhaal brengen we verschillende initiatieven in het daglicht, vooral in de sector van wonen, voeding kledij... en uiteraard meubelstukken.

In de Belgische media: 

In de gelijknamige blog "Als Meubels Konden Spreken" legt Wendy de impact uit van storytelling op duurzame transities naar een circulaire economie:

https://www.mo.be/zeronaut/als-meubels-konden-spreken

Boekvoorstellingen en campagnes:

​Op een boekenborrel op zaterdag 23 november 2019  lanceerden we dit boek in Antwerpen. Op donderdag 27 februari organiseerden we ook een bosbad en boekvoorstelling i.s.m. MAAKbar in Leuven. In de zomer 2020 waren we een van de twaalf producten in de 'groepsaankoop' campagne van Circuit (Plein Publiek) en Antwerpen Zuid.

 

Hou onze facebook pagina in de gaten om op de hoogte gebracht te worden van andere 'storytelling events'.  

Is dit boek zelf circulair ? 

Keuze materiaal product: 

Alle boeken worden gedrukt op FSC gecertificeerd papier en de lijm die gebruikt wordt, is milieuvriendelijk.

Keuze materiaal verpakking:

De meeste dozen die de drukker gebruiken, zijn RESY en FSC gecertificeerd. We hebben in bijzondere situaties (o.a. levering naar de VS) een type doos dat niet 'Europees' gecertificeerd is, maar wel gemaakt is van gerecycled papier en karton.

Deeleconomie:

Daarnaast moedigen we de lezers aan om het boek met anderen te delen. Op het einde hebben we een soort van leeskaart/poëzieboekgedeelte toegevoegd met de uitnodiging om het aan vrienden uit te lenen. Met de winst hebben we boeken aan bibliotheken gedoneerd, omdat bibliotheken ook deeleconomie zijn. 

Minder verspilling van materiaal:

Het boek is in eigen beheer of indie uitgeverij. We werken met print on demand. Dat betekent dat we exact het aantal exemplaren drukken dat geleverd moet worden. Zo minimaliseren we productie, transport en opslag: er worden immers geen boeken geproduceerd en verscheept die niet verkocht worden. Daarom zijn de boeken duurder dan boeken van een erkende uitgeverij, omdat ze met schaalvoordelen werken. Meestal 2000 boeken/oplage. Veel materiaal wordt echter verspild als deze boeken niet verkocht geraken. Vanuit een circulair economisch standpunt leek eigen beheer en dus als een indie uitgeverij/auteur te werken 'juister'.

Lokale productie:

Alle productie vindt plaats in Nederland. De fabriek staat in Culemborg, best centraal gelegen in onze Nederlandstalige markt (Vlaanderen en Nederland). We opereren binnen de grenzen van de EU, waardoor juridische en sociale standaarden afdwingbaar zijn. 

index.png

Eind oktober- begin november 2019 deden we een crowdfunding. Het was een succes en we hebben een eerste oplage kunnen drukken en een e-book kunnen lanceren.

Paperback, 148 x 210mm

ISBN: 9789402114294

E-book

ISBN: 9789402120059

Vanaf december 2019 kan je het boek on-line kopen via Bol.com, YouBeDo.com, Amazon.fr en andere kanalen.

 

 

Daarnaast hebben we ook een consignatie met enkele geselecteerde handels, waar je het boek ook kan bekijken en kopen (tot en met 28 november 2020):  

De Groene Waterman

Wolstraat 7, 2000 Antwerpen

MAAKbar in Leuven,

Diestsestraat 142, 3000 Leuven

(Update 09 oktober 2020)

Onze funders hebben een boek gedoneerd aan enkele bibliotheken in ...

West- Vlaanderen: Moorsele, Zedelgem, Brugge, Veurne

Oost-Vlaanderen: Gent, Merelbeke

Antwerpen: Schoten, Schilde, Vorselaar, Kasterlee, Lier

Limburg: Hasselt, Lommel

Brabant: Watermaal-Bosvoorde, Meise

Via de website www.bibliotheek.be kan je zien of het boek al in het systeem is en of het al uitgeleend is of niet.

Uiteraard kan je jouw boekhandel of jouw bibliotheek vragen om dit boek te bestellen. We geven alvast het ISBN nummer mee: 9789402114294

Als Meubels Konden Spreken

Bold Branders, een project van Atopia vzw 2017-2019

Medegefinancierd door Vlaanderen Circulair 

 

Concept en auteur © 2019 Wendy Wuyts 

 

Lay-out & illustratie boekomslag © 2019 Elke De Neve

Groepsfoto achterkant boekomslag © 2019 Bold Branders

 

Productie medewerkers: Carl De Geest, Elke De Neve, Eva Degryse, Ingrid Caeyers 

Proeflezers: Jef Wuyts, Ineke Hulselmans, Carl De Geest, Elke De Neve, Eva Degryse, Ingrid Caeyers, Lore Termont, Galia Van de Wouwer 

 

Lay-out binnenwerk: Elke De Neve

Copy editing: Galia Van de Wouwer

 

Voorwoord door Yolan Gielen, Vlaanderen Circulair

Alle rechten voorbehouden.

77124126_1006546929707820_58485175775416