​Wat als meubelstukken konden praten?  Een ouder meubel heeft karakter en een verhaal, dat maakt tweedehands meubilair net zo speciaal. Ook wanneer je niet weet wat de geschiedenis van je meubilair is, kan je er bij verzinnen wat je maar wilt. Wij, Bold Branders, lieten ons gaan bij deze Pink en Brown Furnies die we voor enkele dagen uit de kringwinkel van Antwerpen adopteerden Aangezien we ook niet in het verleden moeten plakken, voegen we ook nog een klein weetje over de circulaire economie toe - want dat is pas de toekomst.

Keltisch Toverhout

Er was eens, en er was eens niet, een koning verliefd op een dryade, een boomnimf. Dryaden zijn magische wezens die verbonden zijn met een boom, of ook wel als kinderen van een boom worden gezien. Ze noemen dryaden ook wel levend hout. Voordat het christendom zijn intrede deed, geloofden de mensen hier in natuurgeesten. Het was een tijd van druïden, zoals Panoramix in de strips van Asterix en Obelix. De timmerman had een speciale rol, want als hij met zijn timmerwerk de boomgeesten kwaad maakten, zouden de eigenaars vervloekt zijn.

Dit sprookje gaat over mijn dochter, de dryade op wie deze koning verliefd was. Voordat ik een meubelstuk was, was ik voor enkele eeuwen een machtige boom. Ik hield zeer veel van mijn onsterfelijke dochters, maar ik merkte dat eentje zeer doodongelukkig was. Die koning had haar hart veroverd, maar ze kon zijn liefde niet beantwoorden, want hij was sterfelijk en zij niet. Ik zag de bladeren in haar haren verdorren en kon het niet meer aanzien.

Bij de eerste volle maan overlegde ik met de andere bomen in het bos en we besloten om haar sterfelijk te maken. De andere bomen vonden eerst dat de koning zich moest bewijzen. Ze wilden zijn ware kleuren zien om te weten of hij van het juiste hout gesneden was. Alleen een goede man verdient een dochter van de bomen. Hij moest de perfecte stoel laten maken.

De koning nodigde  meerdere meubelmakers uit om hun kunnen te demonstreren. De timmerman met de gouden spijkers kwam als beste uit de bus en mocht de stoel uiteindelijk maken.

De koning vertelde precies wat hij wilde. De timmerman schreef zijn wensen woord voor woord op. De timmerman maakte de stoel precies zoals gevraagd werd. Na ongeveer een maancyclus hard werken werd de stoel geleverd. De koning was teleurgesteld want de stoel was nu niet zoals hij wou, het was niet de juiste kleur, de vorm was niet zoals de koning in gedachten had. Toch was alles gemaakt zoals hij het een maand geleden wilde. Hij moest de meubels dus wel accepteren. Met tegenzin plaatste hij de meubels in de feestzaal. Zelfs de gouden spijkers vielen tegen. Hij probeerde de timmerman over te halen nog iets aan te passen, maar dat was niet de afspraak.

De koning kreeg echter een tweede kans. Hij overhaalde de timmerman en zo kwam er een nieuwe overeenkomst. De timmerman stelde dit keer voor om het anders aan te pakken. Wat vooraf alleen in grote lijnen duidelijk was, werd nu in detail besproken. Voordat de timmerman aan de slag ging, combineerde hij zijn expertise met de wensen van de koning. Zo kon er pas echt een goed stuk komen. Samen bespraken ze welk materiaal er gebruikt moest worden. De koning mocht ze allemaal voelen, ruiken en uitproberen. Zo kende de koning ook de verschillen en kwam de koning, door ervaring, erachter dat een donzen kussen beter zit dan een van stro. Zo wisten ze zeker dat ze allebei tevreden zouden zijn met het eindresultaat. Al het werk gebeurde in samenspraak met timmerman en de koning.

Deze manier van werken leverde een geweldig resultaat. "Want" zei de koning, "nu zie ik hoe mooi het kan worden en kan ik nog aanpassingen doorvoeren." Maar dat niet alleen. Hij voelde zich meer betrokken bij het werk van de timmerman. Het werd een persoonlijk project, waardoor de koning veel meer waarde hechtte aan zijn nieuw salon.

En dat was wanneer de bomen toestemden dat deze koning met mijn dochter mocht trouwen. Ze leefden nog lang en gelukkig, en al die tijd kon ik hun leven van nabij wonen, want - ik had de timmerman -achter het weten van de koning- overtuigd om mij als hout voor de stoel te kiezen, zodat ik altijd dicht bij mijn dochter en mijn nakomelingen kon zijn. Hun liefde en de magie houdt me nog altijd in leven.

 

Circulair Economie weetje: Elk product heeft verschillende levensfasen. Net zoals een mens eerst een eicel was, en dan meerdere, en na zijn dood terug stof wordt, zo was een meubelstuk ook eerst hout of een fossiele brandstof (in geval van plastieken meubels), en zal na zijn dood ook verder leven als iets anders. In een lineaire economie bekommeren we ons niet om de dood van een meubelstuk. In een circulaire economie proberen we de dood zo lang mogelijk te vermijden, of om een beter einde, bijvoorbeeld als een ander product, te vinden.