Nieuws

website_afbeeldingstartpagina@2x.png

Schrijf mee aan een circulaire toekomst. 

08/04/2020

Ben jij tussen 10-18 jaar en schrijf jij graag verhalen met een goed einde en vol hoop voor een meer gezonde planeet? Dan zijn wij op zoek naar jou! Of beter gezegd, naar jouw verhaal.

Wie weet, win jij een publicatie in ons tweede boek 'Als de Zon Kon Spreken' (= werktitel), een verhalenbundel van korte verhalen over de circulaire economie, voor lezers van 10 tot 100 jaar oud.

 

Geïnteresseerd? Neem zeker een kijkje op deze pagina: Solarpunk Schrijfwedstrijd. Je kan je verhaal indienen via azertyfactor (van creatief schrijven vzw): https://azertyfactor.be/wedstrijd/solarpunk-voor-circulaire-economie

index.png

Bold- het boek

is beschikbaar!

01/12/2019

Dankzij Vlaanderen Circulair en een succesvolle crowdfunding campagne in 2019 is de eerste circulaire economie fictie roman een feit! Lees hier meer. 

Het verhaal is geschreven door Wendy Wuyts. Sinds 2016 schrijft zij geregeld zeronautenblogs over circulaire economie voor Mo* magazine.

 

OVER ONS

Visie:

een sociale en gezonde circulaire economie voor iedereen, die zich aanpast aan de hedendaagse problemen. Ook de traagste burger moet mee in deze transitie. 

De uitdaging die wij aangaan: 

Circulaire Economie is een hot topic en een momentum is gecreëerd waarbij overheden en bedrijven de noodzaak en voordelen van een transitie van lineaire naar circulaire maatschappij beginnen in te zien. Wij richten ons meer op de consumenten. Zijn zij mee met de filosofie van circulaire economie? Ook al ligt de basis vaak bij ‘oude’ waardes, zoals het ‘zorgdragen voor je gerief’, toch brengt de geleerde/academische terminologie rond het circulaire gedachtegoed een belangrijke speler, de burger, buitenspel en belemmert dit het bereiken van een breder publiek.

Missie: Storytelling voor circulair economie

Al doende onderzoeken Bold Branders de mogelijkheden van storytelling als laagdrempelige en plezierige manier voor het communiceren en verspreiden van het circulaire gedachtegoed. We verzamelen, produceren en verspreiden verhalen. 

Ons verhaal

Tijdens het bootcamp van Vlaanderen Circulair 2017 in Antwerpen waren we met twintig enthousiaste geesten die meer over de circulaire economie leerden kennen. We kregen ook een uitdaging voorgeschoteld: kom zelf af met een idee. Toen ontwierpen wij een heel concept voor een circularity center. Nadat ons team dit idee heeft getoetst aan externe experts, kwamen zij al met bestaande voorbeelden in Vlaanderen. Wij reflecteerden toen waarom wij, van de jongere generaties met een hart voor duurzaamheid, deze voorbeelden niet kenden. Toen kwam ‘communicatie’ ter sprake.

Communicatie en duurzaamheid

Communicatie is een van de belangrijkste organisatorische vaardigheden die bepalend zijn voor het succes van een onderneming. Daarom zochten we enkele partners en dienden we samen een subsidieaanvraag in bij Vlaanderen Circulair om verhalen en geen materialen te kopen. Verhalen verbinden ons pas. Dat is steviger dan lijm of eender andere grondstof. In december 2017 kregen we een subsidie en verdiepten we ons in communicatie in duurzaamheidtransities. 

In de afgelopen twee jaar hebben wij dankzij financiële steun van Vlaanderen Circulair meer geleerd over storytelling, marketing en dus de psychologische dimensie van duurzaamheid. We steunden enkele evenementen, betrokken in vooral andere educatieve en vormende projecten rond circulaire economie en namen ook deel aan allerlei onderzoeksprojecten, niet alleen in Vlaanderen, maar ook in Japan en Zweden. Ook zijn we zelfs door de Verenigde Naties (UN-MGCY) uitgenodigd om over circulaire economie te spreken op het G-STIC congres in 2019. 

Ons eerste boek: 'Als Meubels Konden Spreken 

Wat we snel leerden is dat circulaire economie niet alleen gaat om ‘materialen te transformeren’, maar ook om ‘personen transformeren’. Vooral door onze samenwerking met C-Power zagen we hoe bepaalde methodiek ook personen doet veranderen en activeren in de maatschappij en de circulaire economie. Het resultaat van deze leerreis is door Bold Brander Wendy Wuyts verwerkt in het fictieboek "Als Meubels Konden Spreken" en een vijftal zeronautenblogs op de website van Mo* magazine.

Plannen voor 2020

Vanaf maart 2020 starten we ook een zeer laagdrempelige blog 'Madame Circule'. Gratis! Zij zal haar ongezouten mening geven over circulaire producten en diensten die vooral interessant kunnen zijn voor de middenklasse burger.

In april 2020 lanceren we onder de vleugels van het Brugs transitienetwerk vzw (vroeger gekend als Klimaatpodium Brugge vzw) de eerste schrijfwedstrijd voor tieners: 'Solarpunk voor circulaire economie'. Deze keer nodigen we andere burgers uit om al schrijvend meer te leren over dit economisch model. Ook werken we aan gratis lespakken voor scholen. Contacteer ons als je geïnteresseerd bent. 

Ook dromen we over een volgend project waar natuurbeleving, place making, gezondheid en circulaire economie centraal zullen staan.  

Wil je met ons samenwerken? 

Laat ons zeker weten als je graag een laagdrempelige workshop voor je bedrijf, vereniging, school of stam rond circulaire economie wil organiseren. Alle Bold Branders zijn al jaren bezig met verschillende aspecten en dimensies van circulaire economie. Daarnaast staan we altijd open voor nieuwe leden. 

Je kan ons contacteren en volgen via onze facebook pagina, ons Instagram account en via LinkedIn