(M)ondmaskerd: de Robin van Batman

Bijgewerkt op: 22 mei 2020

We zitten in van die rare tijden. Iedereen heeft het ondertussen wel door. Stilaan keren we terug naar “normaal” wat helemaal niet meer normaal is. In het begin kon ik niet genoeg info vinden over de xxxcrisis (shhht). Alhoewel ik nu iets minder info opzuig zoals een stofzuiger, ben ik ook bewust zo nu en dan eens NIET online gegaan en weggebleven van alle kanalen waar dit uitvoerig besproken wordt. Ik bedoel hier ook Facebook en Pinterest mee. Het was zo een golf van eerst doemscenario’s, daarna alle mogelijke info, dan positieve vibes die we massaal wilden delen en uiteraard DE MENING die we aan de grote klok moesten hangen … met z’n allen.


Ik heb zo eens voor de ‘fun’ het woord “coronavirus” gegoogeld. Pfff en dan kom je uit op 1.5 MILJARD hits. Dus ik denk dat we mogen stellen dat dat woord veel kans maakt om het woord van het jaar te worden. Ik herhaal het niet meer, want het komt mijn oren uit. Dit heeft – net zoals Batman zijn Robin had- ook een hulpje: MONDMASKER!!! Ook dat woord komt mijn strot uit!! 1.5 MILJOEN hits op google.


50 shades of ... mondmaskers

Ook hier was een golfbeweging waar te nemen. We hadden ze niet nodig, dus doneren, want dat

is belangrijk. Daarna discussies zowel in het nieuws als op (opnieuw) sociale media van “het is totaal onnuttig”, “een sjaal voor je mond helpt écht niet”, naar (een paar weken later) “ja, je kan zelfs een sjaaltje voor je mond doen”…. OK, tilt en koppig! Dat gaat er dus niet meer in bij mij.

Wat is het nu? Zwart of wit? Wij, en ik dus ook, hebben graag zwart of wit… En wat blijkt? Het is grijs. 50 tinten weet ik niet, is wat kinky als je dat met mondmakers combineert. Misschien zitten er nog wel andere kleuren tussen. Ik ben al een tijdje info aan het verzamelen en wil dat wel eens aankaarten hier.


Welke maskers kan je beter doneren aan de zorgsector?

Ten eerste DONEREN van de mondmaskers die ik nog had liggen van het werk en de verbouwingen: hier sta ik nog steeds achter! De zorgverleners moeten veilig kunnen werken, punt en uit!! Heb je nog ongeopende FFP2 of FFP3 maskers liggen, geef ze aan de dokterspost in je buurt en dan worden deze nuttig gebruikt.


Wegwerpmaskers horen bij restafval

De WEGWERP mondmaskers (en handschoenen) die massaal werden weggeworpen… op straat en niet in een vuilbak, maken me kwaad. Ik kan me ECHT niet inbeelden dat je dat doet. We zijn de middeleeuwen doorgekomen. Daar gooiden we afval voor ons deur. Nu zijn we geëvolueerd en ben je naar een neanderthaler uitgeweken als je dat nog maar overweegt. Voel je je niet geroepen om te gaan knutselen, naaien, haken, en wil je dat mondmaskertje gaan kopen? Feel free. Dat werkt even goed. MAAR gooi het in de vuilbak! Die van restafval om precies te zijn.


Tijd voor circulaire mondmaskers

En dan de CIRCULAIRE mondmaskers? Awel ja, de stoffen dus. Ik heb daar lang mee geworsteld. Waarom zou je al die stof verknippen tot een item dat je niet beschermt? Dan las ik een opiniestuk van Hester Zitvast voor Flair: Hippe (zelfgemaakte) mondkapjes: ‘Niets meer dan lachwekkende interessantdoenerij. Ik volg haar wel een beetje, maar niet helemaal. Want dan kreeg ik via Facebook een illustratie door, die ondertussen wel in meerdere vormen langskomt: de urinerende mannen. Ook van die neanderthalers? En geen discriminatie, …met vrouwen zou dat niet echt duidelijker worden, vrees ik ☺.


Dank je ex-collegaatje om dit te delen ☺. NU begrijp ik het wel. Ook de uitspraak ‘je draagt een mondmasker uit beleefdheid en zorg voor de medemens’ is al wat duidelijker.


Circulair of niet? Herbruikbare mondmaskers van de apotheek

Blijkt dat je zo een stoffen circulair mondmasker ook bij de apotheek kan kopen. Bold Brander Wendy heeft zo eentje aangeschaft. Dit zou ook nog een beetje jezelf beschermen, omdat er koperdraad in verwerkt is… De prijs ligt iets hoger dan een pakket wegwerpmaskers, maar je kan het wel langer gebruiken. Spijtig dat ook dit model, zoals bijna alle andere wegwerpmaskers helemaal van China komt. Het scoort dus niet zo goed op de principes van lokale productie.DIY mondmaskers

Dus dan kunnen we beter gaan voor DIY mondmaskers, want veel lokale productie bestaat er niet in België. Ook al hebben we een textielindustrie die zelfs ruimtepakken kan maken.


Helaas worden we zo overspoeld door al die ontwerpjes en DIY’s van die mondkapjes! Als je Pinterest opent, zie je niets anders. En ik ben wel graag creatief bezig. Dus hoe kan je nu door het bos de bomen nog zien? Daar zal ik eens een licht op schijnen voor je.


Optie 1: Maakjemondmasker.be

Allereerst heb je de ‘officiële’ via ‘maakjemondmasker.be’. Dat is dat modelletje met de plooitjes. Allemaal goed en wel maar dan moet je dat patroon printen en daar ben ik een dag mee bezig geweest. Het ligt aan mijn nieuwe printer. Wat een gedoe om iets af te printen. Op het einde had ik een boekje. Dat moet je dan voor de helft gaan verknippen en puzzelen om je patroon te hebben. Alhoewel ik op Pinterest 41 pins heb staan in mijn bord ‘naaiproject’, kan ik enkel wat met de hand naaien, en ben ik er niet echt goed in. Dan zakt de moed in je schoenen om daar aan te beginnen. Uiteindelijk heb ik me er toch maar eens goed aan gezet, en op 4 uur was het af. Ik heb gevloekt op de naaimachine, op die stof, en op alles wat op dat moment in mijn buurt kwam… Ik heb er wel iets mee geleerd, kan nu al iets beter met de naaimachine om, dus dat is wel goed.

Het zit heel aangenaam maar het zijn echt maar twee stofjes, he. Voelt wat onwennig aan als je gewoon bent met mondmaskers van 3M rond te lopen.


Je hebt ook nog andere patronen, die zitten zichtbaar comfortabeler maar zijn van andere kanalen en is het dan nog betrouwbaar? Als een bandana kan, wel zeker?


Optie 2: DIY zonder naaiwerk

Dit circuleerde via social media, en deze toffe madame van Free Live Music 4 Corona kan het goed en grappig uitleggen:Dit type is gemaakt in minder dan twee minuten, het opzetten is wel wat minder gemakkelijk. Tip: gebruik paperclips om de draadjes vast te houden tot het geknoopt is.


Maar toen ik hieraan wou beginnen, ben ik wel een uur op zoek geweest naar zo een t-shirt. Het is me nu duidelijk. Ik draag topjes en t-shirts met LANGE mouwen. Dus ben ik daar maar eens mee aan de slag gegaan. De lange mouwen bedoel ik, he. Dit zat eigenlijk heel goed, was te vergelijken met de sokmaskers, maar breder en iets aangenamer van stof.Die met het nietjesmachine intrigeerde me wel. Ik wil wel eens weten of je dat niet voelt… Dat valt goed mee. Maar ik denk dat dit wel een probleem geeft als je dit regelmatig wilt wassen.

De wegwerpmaskers van 3M om verbouwingen te doen (FFP1) hebben ook nietjes om de rekkers op te houden. Het was super snel klaar, in plaats van papier heb ik ook hier stof voor gebruikt. De nietjes voel je niet zitten.Optie 3: Masker van sjaaltje


Die zie je ook veel tevoorschijn komen. Het plooien is super gemakkelijk, maar het komt wat gemakkelijk los. Dus de stof moet breed genoeg zijn. Je hebt wel een hele hoop stof voor je mond. Je moet natuurlijk op voorhand ook rekening houden dat je dit kan wassen op 65°C.

Dit is niets om in je tas mee te nemen, wel om last minute in een te steken.
Optie 4: Sokmasker

Volgens de instructies die je vaak leest, moet je een nieuwe sok nemen. Echt? Als ik een sok neem dat er nog relatief goed uit ziet (de tenen mogen er zelfs doorsteken) en ik was dat… Dan is dat meer dan goed genoeg. Raar om te zeggen? Ik doe het toch. Het is alleen het idee en voor de rest is dat ook proper gewassen, voila!


Je kan ze best al eens wassen op 65°C vooraleer je begint. Het masker was af binnen de 5 minuten! Maar om het passend te maken, moet je wel een paar pogingen doen, omdat je de haakjes voor achter je oren eruit knipt. Als je dat te kort houdt, staan je oren zoals bij dwerg Dopey (van Sneeuwwitje)…


Voordeel: korte tijd en gemakkelijk.

Nadeel: na een tijd ga je sandalen moeten dragen omdat je sokken op zijn (van het proberen juist te passen) ☺


En als je dat later gaat wassen op minstens 65 °C, denk ik dat je alsnog flaporen gaat krijgen.Het zijn verschillende onderdelen van de sok, dus je kan bijna alles gebruiken. Voor kinderen, hun eigen sokjes nemen die te klein zijn geworden en waar ze aan gehecht zijn geraakt door tekening of zo. Als je ze een aantal keer hebt gewassen en ze zijn niet meer goed om te gebruiken, eerst wassen en dan in textielbak van bijvoorbeeld 'de collectie' want die gebruiken ook textiel dat niet meer goed is, niet enkel wat nog draagbaar is. De collectie kan je hier ook promoten.


Samengevat

Wil je alle tips nog eens op een grappige manier zien: Eva Mouton heeft een mondmaskergids op Instagram gezet: https://www.instagram.com/p/B_k5S3uHWjm/

Welke mondmaskers heb je al geprobeerd? Wat zijn je bedenkingen?

Laat het ons zeker weten in de comments op deze blog.


Een kleine noot van Wendy: sociaal en circulair?

Van Aziatische vrienden (voor wie mondmaskers niet het woord van het jaar zullen zijn) leerde Wendy (die jaren in Azië heeft gewoond) nog een leuk initiatief kennen: mondmaskers die rekening houden met mensen die afhankelijk zijn van liplezen.31 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven