What the hell is Solarpunk?

Bijgewerkt op: 8 mei 2020

Terwijl ik me verdiep om alle balletjes in de lucht te houden: het huis opgeruimd krijgen (en HOUDEN!), eten op tafel zetten dat voedzaam is maar geen strooptocht langs de lange rijen aan de winkel vergt, met de kinderen thuis zijn ten tijden van corona en zorgen dat alles op schoolvlak goed blijft lopen … en toch nog proberen om dingen voor het werk af te krijgen, … hebben de andere Bold Branders een schrijfwedstrijd uitgeschreven via https://azertyfactor.be/wedstrijd/solarpunk-voor-circulaire-economieSolarpunk: wat is dat?

Daarin roepen ze op om te schrijven in een bepaalde stijl: Solarpunk. Ik las vroeger als tiener graag kortverhalen in het genre van magisch realisme. ‘De trein der traagheid’ van Johan Daisne was daar eentje van. Ik vond dat een duidelijk genre. Je had een beetje uitleg nodig als je er nog nooit van had gehoord, maar voor mij was het duidelijk.


Maar als ik dan de opdracht lees van de schrijfwedstrijd, verlies ik me steeds opnieuw. Ik kan het niet echt goed vatten. Solarpunk klinkt me een beetje een tegengestelde.

Ik haal andere dingen voor de geest bij solar: zonnetje, blij , warm, licht, opgewekt … en dan punk, ja… Punkers waren in mijn jeugdjaren een normaal beeld op straat, maar dit had toch een andere connotatie voor mij. Vandaar de ‘kortsluiting’ in mijn geest.


Dus ging ik even verder op zoek, want zeg nu zelf: je kan toch moeilijk als aanhangsel van de Boldbranders er zelf niets van verstaan, nietwaar? Maar dan graag zonder een ‘de nieuwe kleren van de keizer’-complex, als het even kan. Dus wil ik het wel écht begrijpen en dat is met mijn -tijdelijke mierenbrein door corona -iets moeilijker.


Als ik uitleg vraag bij de bron, hoor ik dit:


Solarpunk zijn positieve verhalen over de nabije of verre toekomst waar technologie ten dienste staat van een meer gezonde en rechtvaardige planeet. Dus positief denken.

Ok, nog steeds niet binnengekomen, dus ik ga even ontleden:


Nabije of verre toekomst

Nabije of verre toekomst. Goed, dat begrijp ik. Het verhaal moet zich nog afspelen. Het mag niet in de geschiedenis afspelen. Dus geen Jane Eyre verhalen, check.


Positieve verhalen

Positieve verhalen, daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Maar is dat dan op het einde dat dat positief moet zijn, want dat zijn bijna alle verhalen, tenzij van die deprimerende die, als je je boek dicht doet, zo een wee gevoel geven en waarbij ik dan denk: foert wat een tijdverspilling…

Wendy van Bold Branders zei dat solarpunk nog in zijn kinderschoenen staat, dus je kan het interpreteren zoals je het wil: heel het verhaal kan positief zijn of het kan het eerst slecht doen lijken, maar toch positief laten eindigen. We willen vooral geen duistere verhalen hebben die je laten denken dat veel mensen slecht zijn. Of dat de enige mensen met macht om dingen te veranderen slecht zijn, want blijkbaar domineert dat idee toch de populaire cultuur. Ze gaf Game of Thrones en the Hunger Games als voorbeelden. Ok, I got the picture wat het dus zeker niet moet zijn.Technologie

OK volgende item is de technologie die is wel belangrijk, die moet ten dienste staan van een meer gezonde, rechtvaardige planeet. Maar wat verstaan ze onder technologie? Wendy verwijst naar het wedstrijdreglement op de website:

Dit kan gaan van ingewikkelde zonnepanelen tot een simpel composttoilet. Technologie is een oplossing voor een bepaald probleem dat een wetenschappelijke onderbouw heeft. Veel mensen stellen "technologie" gelijk aan "high-tech", computerachtige apparaten met chips, flitsende lampjes en dergelijke. Iets waar knappe koppen aan gewerkt hebben. Maar technologie kan ook over minder ingewikkelde uitvindingen gaan: “low-tech”. Doe-het-maak-zelf oplossingen mogen dus ook in dit verhaal voorkomen. 

Ok, dus alles mag. Zelfs technologie die (nog) niet bestaat.


Hoe maak je solarpunk?

Volgende stap: de schrijfopdracht. Op de website heeft Wendy een stappenplan gemaakt dat je kan volgen. Als je dat doorneemt (bouw je wereld, kies je personages en kies een conflict tussen de personages), dan kan ik niet anders dan denken aan Minecraft, of aan die virtuele werelden waar je alles zelf kan bepalen zoals de SIMS ☺


Een circulaire wereld

En natuurlijk willen wij dat het ergens toch gaat over circulaire economie, want dat is onze corebusiness. Als ik naar dat stappenplan kijk, zie ik dat de eerste stap een wereld bouwen is. Dus eigenlijk nadenken hoe een circulaire stad, gemeente, buurt, straat of huis eruit kan zien, waar het verhaal zich dus afspeelt.


Het kan meer technologisch gedreven zijn. Ik denk aan de Betergem workshoppen van Vlaanderen Circulair. Tijdens de bootcamp in 2017 hebben we zelf nog een circulaire stad in elkaar moeten steken. Het kan ook meer community-gedreven worden. Je kent dat wel. Zo'n volkstuin waar mensen elkaar helpen, samen composteren en bijenhotels bouwen. Of een buurt waar mensen alles delen, van boormachines tot tuinen. Ik vroeg Wendy wat het juiste was. Ze zei dat als je kijkt naar plannen van steden zoals Leuven, Londen, Amsterdam, Parijs 'om een circulaire buurt/stad' te maken er inderdaad verschillende circulaire werelden ingebeeld worden. Het is dus allemaal ok.


Van verbeelding naar een sociale beweging

OK, zo lijkt het me al minder moeilijk. Je kan je helemaal laten gaan over hoe een circulaire wereld er voor jou zou uitzien, en je mag best fantaseren. Het hoeft niet logisch te kunnen, want in de toekomst zal de technologie nog wel verbeteren. En een opgewekt geheel om dat zonnetje te vertegenwoordigen…


Verder even googelen en dan vind je dit:


Solarpunk is een beweging die optimistische vooruitzichten voor de toekomst aanmoedigt in het licht van de huidige milieuproblemen, zoals klimaatverandering en vervuiling, en sociale ongelijkheid. Solarpunk richt zich op hernieuwbare energiebronnen en de hele technologie daarrond, zoals zonne-energie en windenergie. Wikipedia

Ok, dus de milieuproblemen en hernieuwbare energiebronnen liggen hier toch wel écht aan de basis en blijkbaar is het eerder een beweging en minder een schrijfgenre… Check.

Komt helemaal goed, niet?


Enkele praktische tips

Dus ben je zelf tussen de 10 en 18 jaar en heb je wel zin om je eigen positieve toekomst-wereld eens te omschrijven, schrijf mee aan de wedstrijd. Of ben je een ouder van een tiener, vertel hen over deze wedstrijd.


De criteria vind je hier: https://www.boldbranders.org/solarpunk-schrijfwedstrijd

Deadline is 31 mei … ja van dit jaar dus, en nu we toch allemaal nog in ons kot proberen te blijven is dit een projectje waar je je tanden kan inzetten.


Nog meer vragen?

Kijk voor tips naar @sola_rpunk op Instagram.

Krijg je er niet genoeg van en wil je een uitgebreide uitleg over solarpunk? https://www.boldbranders.org/wat-is-solarpunk


Je zal zien dat je op die laatstgenoemde pagina onderaan ook je vragen kan afvuren. Dus toch nog iets niet duidelijk vooraleer je in je pen kruipt, shoot via die weg…of hieronder ☺


Laatste tip: alhoewel als niet ‘academisch’ beschouwd, wikipedia en google vragen, helpt ook hier! Zeker de afbeeldingen zeggen meer dan 1000 woorden.


Ik kijk er in ieder geval al naar uit om je verhaal te lezen.

43 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven