Solarpunk voor circulaire economie

Schrijf mee aan een duurzame toekomst!

Deadline: 31 mei 2020

Indienen: https://azertyfactor.be/wedstrijd/solarpunk-voor-circulaire-economie

Ben jij tussen 10-18 jaar en schrijf jij graag verhalen met een goed einde en vol hoop voor een meer gezonde planeet? Dan zijn wij op zoek naar jou! Of beter gezegd, naar jouw verhaal. Wie weet, win jij een publicatie in ons tweede boek ALS DE ZON KON SPREKEN (= werktitel), een verhalenbundel van korte verhalen over de circulaire economie, voor lezers van 10 tot 100 jaar oud. 

Wat is solarpunk? 

Solarpunk zijn positieve verhalen over de nabije of verre toekomst waar technologie ten dienste staat van een meer gezonde en rechtvaardige planeet.

Op https://www.boldbranders.org/wat-is-solarpunk kan je lezen wat solar punk is. Ook verzamelen we tips en weetjes op dit Instagram account: https://www.instagram.com/sola_rpunk/

Wat is circulaire economie? 

De circulaire economie is een verzamelnaam voor duurzame initiatieven van bedrijven, organisaties en burgers die ervoor zorgen dat we met minder materiaal veel gelukkiger kunnen leven. Op deze planeet verspillen we te veel materiaal. Daardoor hebben we veel afval, vervuiling en andere problemen. Hier kan je lezen wat circulaire economie is: https://www.boldbranders.org/wat-is-circulaire-economie 

*********************************************************************************************

Verhalen kun je hier indienen: https://azertyfactor.be/wedstrijd/solarpunk-voor-circulaire-economie

De jury kiest maximaal twintig verhalen voor 30 juni 2020, maximaal vijf verhalen per leeftijdscategorie. Op die dag worden alle winnaars via e-mail bekend gemaakt en uitgenodigd op een feestelijke afsluiter in september 2020. 

Voorwaarden voor het verhaal

 • Het verhaal bevat tussen de 2000 en 5000 tekens (inclusief spatie). 

 • De titel van je verhaal is niet 'als de zon kon spreken'. Dit is enkel de naam van het boek en verwijst naar het solar punk genre dat we willen belichten.

 • Het verhaal focust zich op de circulaire economie en hoe de wereld er vandaag, morgen, volgende week, volgend jaar of over vijf jaar beter kan uitzien… zodat er minder verspilling en vervuiling in België (of ergens anders in de wereld) is.

 • In het verhaal komt minimum één technologie voor. Dit kan gaan van ingewikkelde zonnepanelen tot een simpele composttoilet. Technologie is een oplossing voor een bepaald probleem dat een wetenschappelijke onderbouw heeft. Veel mensen stellen "technologie" gelijk aan "high-tech", computerachtige apparaten met chips, flitsende lampjes en dergelijke. Iets waar knappe koppen aan gewerkt hebben. Maar technologie kan ook over minder ingewikkelde uitvindingen gaan: “low-tech”. Doe-het-maak-zelf oplossingen mogen dus ook in dit verhaal voorkomen. 

We nodigen je ook uit om het verhaal in een bepaald seizoen plaats te laten vinden. De lente voor categorie 1, de zomer voor categorie 2, de herfst voor categorie 3 en de winter voor categorie 4. Dit is een uitnodiging, dus zeker geen verplichting. 

Voorwaarden voor inzending: 

 • Deadline voor het insturen van het verhaal: zondag 31 mei, middernacht. We moedigen je aan om verhalen eerder in te sturen. 

 • Maximaal twee inzendingen per deelnemer.

 • Verhalen zijn geschreven in de Nederlandse taal.

 • Verhalen zijn niet eerder gepubliceerd.

 • Winnende verhalen worden niet binnen zes maanden, na publicatie, elders ook gepubliceerd. Een langere periode is niet verplicht, maar wordt wel gewaardeerd.

 • Door deelname aan de wedstrijd ga je akkoord met plaatsing van jouw inzending in de verhalenbundel "Als de Zon Kon Spreken", met ondertitel ‘solarpunk over circulaire economie’. Deze verhalenbundel krijgt een ISBN nr en zal daarna te koop worden aangeboden. De eventuele winst zal geïnvesteerd worden in toekomstige gelijkaardige projecten. 

 • Daarnaast kan jouw verhaal ook geselecteerd worden voor tentoonstellingen in Vlaanderen. We sturen je zeker een mailtje als je werk ergens te bewonderen valt. 

Wat gebeurt er na de selectie? 

 • Deze wedstrijd is voor deelnemers van het vijfde en zesde leerjaar (categorie 1), eerste en tweede middelbaar (categorie 2), derde en vierde middelbaar (categorie 3) en vijfde en zesde middelbaar (categorie 4).

 • Per leeftijdscategorie worden maximaal 5 winnaars gekozen. De winnaars krijgen in juni-juli 2020 advies van een professionele jonge redacteur om het verhaal nog beter te maken qua stijl en taal. 

 • Elke winnaar krijgt een prijzenpakket (2 gedrukte exemplaren van de verhalenbundel en een klein geschenk). 

 • Het prijzenpakket wordt alleen persoonlijk uitgereikt tijdens het Impact festival in 2020 (staat nog niet vast). Als je niet kan komen, wordt dit opgestuurd.

Enkele tips voor meer slaagkans 

 • Een website vol ideeën over bestaande Vlaamse circulaire economie initiatieven is de website van Vlaanderen Circulair: https://vlaanderen-circulair.be/nl en andere websites zoals www.bewustverbruiken.be

 • Op deze pagina op onze website hebben we ook kort circulaire economie uitgelegd: https://www.boldbranders.org/wat-is-circulaire-economie

 • Voor voorbeelden van low-technologie verwijzen we naar de website van lowtechmagazine: https://www.lowtechmagazine.be/alle-artikels-over-doe-het-zelf.html

 • Kies een leuke locatie waarin het verhaal zich kan afspelen. Ook al kan je die plek niet bezoeken, op het internet (Google Streetview, foto’s die andere mensen hebben genomen) kan je veel inspiratie vinden. 

 • Wees niet verlegen om advies te vragen aan oudere mensen, zoals je ouders en andere familieleden, of de vrienden van je ouders, om meer te leren. Bijvoorbeeld, voor ons boek ‘Als Meubels Konden Spreken’, hebben we ook een houtbewerker opgebeld om meer te leren over de machines die hij gebruikt. 

 • Ook mag je voor de deadline van 31 mei een email sturen naar info@boldbranders.org om te toetsen of je idee aan de voorwaarden beantwoordt en dan sturen we je binnen een week een korte feedback terug.  

 • We discrimineren geen personages op basis van geslacht, leeftijd, handicap, seksualiteit, etnische afkomst of nationaliteit. We moedigen diverse personages zelfs aan voor een grotere slaagkans.

 • Laat je verhaal zeker door je ouders, grootouders, vrienden… nalezen. Stuur hen een mailtje met je verhaal en vraag hun mening.

De jury bestaat uit:

Over Bold Branders:

We zijn vrijwilligers die met storytelling het gedachtegoed van de circulaire economie bij een breder publiek ingang doen winden. We organiseren dit project onder de koepel van Brugs Transitienetwerk vzw (vroeger gekend als Klimaatpodium Brugge). Zijn er onduidelijkheden, neem dan contact op met Bold Branders: info@boldbranders.org

Op de website Schrijven Online en https://azertyfactor.be/wedstrijd vind je nog meer interessante schrijfwedstrijden.

bold_zon.png
website_afbeeldingstartpagina@2x.png
bold_zon.png
bold_zon.png