​Wat als meubelstukken konden praten?  Een ouder meubel heeft karakter en een verhaal, dat maakt tweedehands meubilair net zo speciaal. Ook wanneer je niet weet wat de geschiedenis van je meubilair is, kan je er bij verzinnen wat je maar wilt. Wij, Bold Branders, lieten ons gaan bij deze Pink en Brown Furnies die we voor enkele dagen uit de kringwinkel van Antwerpen adopteerden Aangezien we ook niet in het verleden moeten plakken, voegen we ook nog een klein weetje over de circulaire economie toe - want dat is pas de toekomst.

Suske en Wiske - De Vliegende Stoel

FIG_5_Suske&Wiske_180923.jpg

Wist je dat ik Willy Vandersteen nog heb gekend? Ja, ik was zijn muze wanneer hij het eiland Amoras bedacht en daarbij Suske ter wereld bracht. Ja, je hebt dat goed geraden. Ik ben zeker 73 jaar oud. Even oud als de langstlopende stripreeks van de Benelux. Ik ben vlak voor de geboorte van Wiske gemaakt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je merkt dan ook dat ik de meest sobere van de hoop hier ben.

 

Ik heb zelfs met Willy rondgereisd in Egypte. Hoe? Nee, hij heeft mij niet gedragen. Ik heb hem gedragen. Ik heb immers magische krachten. Jaja, het vliegend bed, het 48e stripverhaal van Suske en Wiske, is op mij gebaseerd. Egypte was echt een mooi land in de jaren vijftig.

 

Na Egypte leefde ik voor enkele jaren in een woestijnstad genaamd Agrabah, totdat een grote zandstorm de stad bedreigde. Ik belandde in een depot. Zoiets als een kringwinkel. Maar het zag er nogal grotachtig uit en er was ook meer bling bling. Bon, die arme straat jongen vond mij en met mijn vliegende krachten heb ik geregeld dat hij met de prinses van Agrabah is getrouwd. Ik begrijp alleen niet waarom alle verhaalvertellers zeiden dat het een tapijt was in plaats van een stoel. Het klinkt waarschijnlijk exotischer eh.

Na Agrabah heb ik nog in verschillende landen geweest, en ja, onlangs ben ik dan toch maar naar Vlaanderen teruggekeerd. Alleen vond mijn laatste eigenaar mijn verhalen over de wereld niet zo leuk. Hij zei dat ik te veel loog.  Ik zeg gewoon dat ik heel wat verbeelding heb. Verbeelding is toch niet slecht. Ja, toch?

 

Circulair economie weetje: Als je de richtlijnen van de Britse regering aan de meubelmakers tijdens de Tweede Wereldoorlog met de principes van circulaire economie van IKEA leest, zie je veel gelijkenissen. Doordat de economie tijdens de wereldoorlog te kampen had met materiaalvoorraden moesten meubelmakers zo efficiënt mogelijk te werk gaan. Nu willen we geen oorlog meemaken, maar het is toch een moment van nadenken waard waarom precies in tijden van slechte economie mensen (onbewust) minder consumeren en verbruiken?

 

Extra link

Blog van een Bold Brander over verbeelding en consumptie in de circulaire economie:

https://www.mo.be/zeronaut/koffie-met-een-wolkje-circulaire-economie-alsjeblieft