Fase 2:

een verhaal schrijven

Welke verhalen hebben je anders naar de wereld doen kijken?

Bij Bold Branders kijken we naar de wetenschap, maar we weten dat wetenschappelijke teksten en rapporten niet veel ingang vinden bij een breder publiek. Daarom gaan we voor de oudste vorm van kennis management: verhalen.

Voor duizenden jaren heeft de mens kennis, cultuur, normen en waarden van generatie tot generatie overgeleverd aan de hand van verhalen. Ook recent zijn kennis over duurzaamheid en ecologische en sociale problemen door verhalen wereldwijd verspreid geraakt, met misschien wel Rachel Carson's "Dode Lente" (Silent Spring) als meest bekende voorbeeld.

We kozen om een bildungsroman of een soort van coming of age te schrijven, waarin het hoofdpersonage Antje meer over zichzelf en de circulaire economie komt te weten. 

Nadat ze 3 jaar in een Afrikaans land heeft gewerkt, brengt een familiedrama Antje terug naar Vlaanderen. Aangezien ze psychologe is, voelt ze zich geroepen om "de situatie" te herstellen, maar door ontmoetingen met circulaire doeners begint ze anders te kijken naar haar relaties met haarzelf, de economie, het land en een houten huis, oude spullen en haar familie...

Onze schrijfster Wendy Wuyts weet waarover ze schrijft. Ze is namelijk bezig met een doctoraat in Japan over “Levensduur van gebouwen in een circulaire economie." Ook in haar Master studeerde ze circulaire economie en change management.

Daarnaast is Wendy ook een van de bloggers voor Mo* magazine en schreef ze al eerder enkele blogs rond circulaire economie, gelinkt aan Bold Branders, zoals "Hoe maken we circulaire economie plezanter?" , "Koffie met een Wolkje Circulaire Economie alsjeblieft" en  "Wat als de postbode verdwijnt?"

WENDY.jpeg

Wendy: 

"Als schrijfster heb ik veel inspiratie geput uit eigen ervaringen en vele gesprekken met circulaire doeners in België, Japan, Thailand, Noorwegen; Zweden en Oostenrijk (in de afgelopen vier jaar). Door zelf bijvoorbeeld een workshop met bewerking van gered hout te volgen kon ik bepaalde scènes meer waarheidsgetrouw neerpennen (en ik heb ook ineens iets nuttigs voor mijn broer kunnen maken).

Vanaf eind november kan je het verhaal van Antje (en dus ook beetje van mij, andere Bold Branders en circulaire doeners) lezen. Het is dus eigenlijk op waargebeurde leerervaringen gebaseerd."

Wendy schrijft al jaren. Voor dit project heeft ze ook een on-line cursus ecolinguïstiek bij de universiteit van Gloucestershire gevolgd: http://storiesweliveby.org.uk/

Ook is ze al jaren bezig met ecopsychologie, een wetenschap die mensen wil doen interesseren in milieukwesties. Beide wetenschappen hebben haar stijl en keuze van verhaalelementen beïnvloed. 

Het boek "Als Meubels Konden Spreken" kan je tot 8 november 2019 in voorverkoop bestellen op

https://nl.ulule.com/bold-branders/