Wat is circulaire economie?

Er was eens… een prachtige planeet met een aantal eindige voorraden grondstoffen en materialen, waar prachtige mensen leven. Zij vonden prachtige dingen uit. Die prachtige planeet is onze aarde. Helaas verspillen veel mensen, vooral in België, te veel materiaal. Daardoor hebben we zeer veel afval, vervuiling en andere problemen die de gezondheid van veel mensen schaden.

Gelukkig begrijpen meer mensen dat we nog steeds een prachtig leven kunnen leiden door de economie anders te organiseren. Die andere economie noemen we de circulaire economie. 

Circulaire economie is een verzamelnaam voor duurzame initiatieven van bedrijven, organisaties en burgers die ervoor zorgen dat we met minder materiaal veel gelukkiger kunnen leven.  Hoe kunnen we minder materialen verspillen en meer in harmonie kunnen leven met de planeet? Met andere mensen, dieren, planten en bomen. 

 

‘Afval bestaat niet’. Dat is het uitgangspunt van  circulaire economie. Ga maar eens wandelen en bestudeer de natuur. Bladeren vallen van de bomen. Die bladeren liggen eventjes op de grond, maar worden dan eten voor paddestoelen en andere wezens. De natuur bestaat uit verschillende cyclussen. Dingen verdwijnen eventjes, maar komen na enkele seizoenen terug. Maar dat geldt niet voor alles.  Fossiele grondstoffen zijn eindig. Denk aan diesel of benzine voor de auto. Daarom is het beter om grondstoffen te gebruiken die terug kunnen komen, zoals bijvoorbeeld de zon. Elke dag verschijnt de zon aan de horizon, wat kan zorgen voor heel wat veel zonne-energie. Andere herbruikbare grondstoffen zijn hout of organisch afval. 

Bekijk ook zeker de volgende filmpjes over circulaire economie: 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hieronder enkele concrete aspecten en voorbeelden waar wij, Bold Branders, aan denken: 

 1. Het langer gebruiken van materialen door te herstellen en zo een tweede leven te geven:

  1. Mensen die hun meubelen renoveren,

  2. repair cafés en evenementen waar mensen elkaar leren hoe ze dingen zoals computers moeten herstellen,

  3. schoenmakers en naaiateliers die kapotte kledij kunnen herstellen, 

 2. Deeleconomie, dus het delen van spullen met meerdere mensen in je buurt, zoals

  1. werktuigen, bv. een boormachine,

  2. Voertuigen, bv fietsen, auto’s,

  3. Huishoudapparaten, bv. Wasmachines

  4. ...

 3. Het recupereren van voedseloverschotten

  1. Voedselbanken,

  2. voedselresten door insecten laten eten, die dan als kippenvoeder kunnen dienen,

  3. voedsel composteren,

  4. de app: 2goodtogo, 

  5. … 

 4. Het beperken van afval en het maximaal recycleren van wat overblijft

  1. kringwinkels waar je tweedehands kan kopen,

  2. verpakkingsvrije winkels,

  3. ...

 5. Afval van de ene wordt ‘voedsel’ voor de ander.  Een bekend voorbeeld uit België is Citrique Belge uit Tienen.  Er wordt samengewerkt  met andere bedrijven die de schimmels, een soort van afval van hun citroenzuurproductie, gebruiken om met deze schimmels muren en meubelstukken te maken.

 6. Slim ontwerp van een product

  1. door te kiezen voor hernieuwbare grondstoffen in plaats van grondstoffen die op geraken (bijvoorbeeld hout, katoen en andere plantaardige materialen). 

  2. Door producten zo te maken dat die gemakkelijk uit elkaar gehaald worden waarna het kapotte gedeelte vervangen kan worden, waarna het product terug in elkaar gestoken kan worden, zodat je helemaal geen nieuw product moet kopen, bv Fairphone. 

Wil je meer leren over de Vlaamse Circulaire Economie? Dan raden we je ook aan om de website van Vlaanderen Circulair te bezoeken: 

https://vlaanderen-circulair.be/nl - of stuur ons een mailtje: info@boldbranders.org